Præstens side

_____________________________________________

 Efter konfirmationerne

Af sognepræst Jan Schmidt, Tved-Helgenæs-Vistoft pastorat

 
_____________________________________________________
Så er vi igennem alle forårskonfirmationerne i landets kirker. Festlige og glade dage med forventningsfulde unge, der har glædet sig sammen med familie og venner til dagen.
Og det har vi præster også. Konfirmationsgudstjenester er vist i enhver præsts årsrytme nogle af de bedste og gladeste dage.
Men som altid har kritiske medier og andre været fremme med riven. Og igen i år har vi skullet se, at der stilles spørgsmålstegn ved, om det med at få sin dåb bekræftet nu også virkeligt betyder noget for de unge. Eller om de bare stiller op til konfirmationen i kirken for at få festen og gaverne bagefter.Nu kunne jeg aldrig drømme om at krydsforhøre konfirmander om, hvorfor de vil konfirmeres. Ligesom jeg heller aldrig afkræver brudepar eller dåbsforældre forklaring på, hvorfor de har valgt den kirkelige handling. Jeg glæder mig bare over, at de har valgt, som de har.Men når man som jeg i år ved fire konfirmationsgudstjenester har stået og set i alt 31 konfirmander i øjnene, når de har svaret ja på spørgsmålet ”Vil du konfirmeres i den kristne tro”, så skal ingen komme og påstå overfor mig, at det, der sker i kirken, er ligegyldigt for konfirmanderne.

Jeg har i et indlæg i Kristeligt Dagblad læst, at skuespilleren Anne Marie Helger her i foråret holdt tale ved en såkaldt konfirmation i Humanistisk Samfund. Her skulle hun have kaldt de unge, der vælger at blive konfirmeret i kirken, for ”bekvemmelighedskonfirmander”. En uhørt frækhed og så dumsmart en bemærkning, at den taler for sig selv. De humanistisk konfirmerede har forud for deres fest deltaget i to weekendkurser. De kirkelige konfirmander har gået til præst i 8 måneder og været forpligtede til at gå i kirke mindst 8-10 gange. Så jeg ved nok, hvem der har haft det mest bekvemt!
Det er fint, at unge mennesker tager stilling til, om de vil konfirmeres eller ej i en kirke. Og fuld respekt for dem, der vælger noget andet. Men er det så for meget forlangt, at de, der vælger den kirkelige konfirmation, bliver respekteret for deres valg uden at skulle tåle nedsættende bemærkninger om deres motiver? Det synes jeg ærligt talt ikke!

Tillykke til alle forårets konfirmander – og tak og respekt, fordi I valgte, som I gjorde!

 

_________________________________________________________________

 

 

Stemningsbilleder fra Kirken
 • Marie Magdalene-Koed pastorat


  Kirkekontor:
  Bøjstrupvej 17,
  8550 Ryomgård,
  86 39 40 43
  Webteam:
  biba@km.dk
  tisl@km.dk
  johannessentrine@gmail.com